Muovinkierrätyksen kevätpäivä Oulussa 18.5.

Jätehuoltoyhdistys ry järjestää Oulussa muovinkierrätykseen keskittyvän seminaarin 18.5.2017 BusinessOulun tiloissa, Yrttipellontie 6, 90230 Oulu. Yhteistyössä mukana BusinessOulu  ja Oulun jätehuolto Oy.
Ilmoittaudu 8.5. mennessä osoitteella sihteeri@jatehuoltoyhdistys.fi

Ohjelma:

Aamukahvitarjoilu

9.50-10.00

Avauspuheenvuoro, Mikko Ahokas

10.00-10-30

Ekologiset materiaalit ja muovien uusiokäyttö elektroniikkateollisuudessa
Sanna Karhumäki, www.fair.fi

Asiaa ekologisista materiaaleista, kuluttajakäyttäytymisestä, muovien uusiokäytöstä elektroniikkateollisuudesta ja yhteiskuntavastuullisesta toiminnasta

10.30-10.50

Muovien kierrätys ja hyödyntäminen Oulun Jätehuollon näkövinkkelistä
Markku Illikainen, Oulun Jätehuolto Oy

Markku Illikainen toimii Oulun Jätehuolto Oy:n toimitusjohtajana. Oulun Jätehuolto on kunnallinen yhtiö, jonka toimialueella on yhteensä noin 300 000 asukasta 13 kunnan alueella.

10.50-11.00

Tauko

11.00-11.30

Tehtyjä toimenpiteitä vesistöjemme roskaantumisen ehkäisemiseksi
Aija Kaski, Pidä Saaristo Siistinä ry

Aija Kaski on Pidä Saaristo Siistinä ry:n pääsihteeri. Hän tuntee saariston jätehuollon haasteet yli 20 vuoden ajalta ja oli projektipäällikön ominaisuudessa mm. mukana käynnistämässä rantojen ensimmäistä järjestelmällistä roskamonitorointia Suomessa vuonna 2011.

11.30-12.10

Lounas (omakustanteinen)

12.10-12.40

Legacy of Good –  positiivisia ja mitattavia tekoja planeettamme ja yhteiskunnan hyväksi

Päivi Kivikoski,  Dell EMC

Dell EMC:n kattava yhteiskuntavastuuohjelma höydyttää niin yksilöitä kuin ympäristöämme – viimeisimpänä merten muovien keräys ja kierrätys.

12.40-13.10

Muovipakkausten kierrätys Suomessa
Vesa Soini, Suomen Uusiomuovi Oy

Suomen Uusiomuovi Oy on 42 maassamme toimivan yrityksen ja järjestön omistama voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, jonka päätehtävä on muovipakkausten tuottajavastuun toteutus yli 2000 tuottajayrityksen puolesta. Sen tehtävä on aikaansaada ja ylläpitää Suomessa järjestelmiä, jotka vastaanottavat käytettyjä muovisia pakkauksia ja hyödyntävät niitä uudelleen raaka-aineiksi.

13.10-13.40

Kierrätysmuovien 3D‐tulostuksen sovelluslaboratorio -hanke

Maiju Holm, Arcada; Hanna Eskelinen,  SYKE; Liisa Lehtinen,  Turun AMK

Kierrätysmateriaalin käyttö 3D-tulostuksessa on osa kehittyvää kiertotalouden tematiikkaa ja sillä on mahdollisuus luoda Suomeen sekä uutta elinkeinotoimintaa että vahvistaa olemassa olevien yritysten kansainvälistä kilpailukykyä. Kierrätysmuovien 3D‐tulostuksen sovelluslaboratorio -projekti on Suomen ympäristökeskuksen (SYKE), Turun ammattikorkeakoulun ja ammattikorkeakoulu Arcadan yhteinen projekti, jossa tutkitaan kierrätysmuovien hyödynnettävyyttä 3D-tulostusmateriaalina ja siihen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia yritysten tarpeista lähtien.

13.40-13.50

Tauko

13.50-14.20

Mikromuovit Suomen vesistöissä ja muovien kiertotalous
Samuel Hartikainen

Kallavedestä on saatu ensimmäisiä tuloksia ulkomaillakin kiinnostusta herättäneestä mikromuovitutkimuksesta. Niiden perusteella pieneksi jauhautunutta muovisaastetta on sellaisissakin paikoissa, joissa sitä ei pitäisi olla.

14.20-14.50

Monilokerojärjestelmästä apua muovien kierrätykseen?
Åsa Hedman, Sustecon

EU on asettanut Suomelle 50 prosentin kierrätystavoitteen yhdyskuntajätteille. Vuoteen 2030 mennessä kierrätysastetta tulisi nostaa 60 prosenttiin. Tällä hetkellä yhdyskuntajätteestä kierrätetään materiaalina reilu 40 prosenttia.Porvoossa ja Sipoossa käynnistyy jätteiden lajittelua ja kierrätystä koskeva tutkimushanke. Rosk’n Roll -jätehuoltopalvelu tuo tutkimukseen osallistuvien omakotitalojen pihalle entistä kattavamman jätteiden lajittelujärjestelmän. Ympäristöministeriön tukeman hankkeen tavoite on lisätä kotitalousjätteen kierrätysastetta ja kehittää toimivampaa monilokerojätekeräystä.

14.50-15.00

Keskustelua ja loppuyhteenveto